Home

Πριν ταξιδέψετε

Βασικές πληροφορίες


Πριν ταξιδέψετε στην Ελλάδα, θα πρέπει να:
•    πληροφορηθείτε αν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας και διαβατηρίου από τη χώρα προέλευσής σας και να προβείτε εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες.
•    επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να τους ενημερώσετε για τη χρήση πιστωτικής κάρτας και την ανάληψη χρημάτων.
•    γνωρίζετε πως το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι 230V AC (50Hz). Επομένως για να λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα οι συσκευές από την  βόρεια Αμερική χρειάζονται μετασχηματιστή και από την Αγγλία έναν ειδικό προσαρμογέα.
•    να διαθέτετε σε ισχύ την υγειονομική σας περίθαλψη.
•    επικοινωνήσετε με την τηλεφωνική σας εταιρεία για την ενεργή χρήση του κινητού τηλεφώνου σας στην Ελλάδα.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ως καταναλωτής προστατεύεστε από την ελληνική νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή, για όλες τις συναλλαγές που κάνετε ενώ βρίσκεστε στη χώρα.
Περισσότερες πληροφορίες για την προστασία των καταναλωτών στην Ελλάδα
Πηγή: Visit Greece

Διαβατήρια & Βίζα


Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη συνθήκη Schengen. Η κίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. γίνεται και με την απλή επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, χωρίς να είναι απαραίτητο το διαβατήριο. Ωστόσο, το διαβατήριο είναι απαραίτητο για έναν αριθμό άλλων συναλλαγών, όπως συνάλλαγμα, αγορές κ.ά.
Δεν απαιτείται βίζα (visa) για τους πολίτες των κρατών-μελών της συνθήκης του Schengen. Η Ελλάδα ακολουθεί τις διατάξεις της συνθήκης του Schengen, η οποία κατάργησε τους ελέγχους στα κοινά εσωτερικά εδάφη, στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα και επιτρέπει τη μετακίνηση των πολιτών των κρατών-μελών χωρίς βίζα για σύντομη παραμονή διάρκειας μέχρι τριών (3) μηνών. Ωστόσο, οι αερογραμμές ή άλλοι μεταφορείς, απαιτούν έγκυρο διαβατήριο και/ή αστυνομική ταυτότητα, ή κάποιου άλλου είδους επίσημη ταυτοπροσωπία.

Για τους πολίτες των περισσότερων χωρών που δεν ανήκουν στα κράτη-μέλη της συνθήκης του Schengen απαιτείται βίζα (visa) για να εισέλθουν στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες, θα πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες ή προξενεία ή ακόμη και στους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες.
Δεν απαιτείται βίζα για τους κατόχους έγκυρων διαβατηρίων των ακόλουθων - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και να παραμείνουν μέχρι 3 μήνες (90 ημέρες) εντός μιας χρονικής περιόδου 6 μηνών:
Ανδόρα
Αργεντινή
Αυστραλία
Βραζιλία
Μπρουνέι
Καναδάς
Χιλή
Κόστα Ρίκα
Κροατία
Ελ Σαλβαδόρ
Γουατεμάλα
Ονδούρα
Ισραήλ
Ιαπωνία
Μαλαισία
Μεξικό
Μονακό
Νέα Ζηλανδία
Αγία Έδρα (Βατικανό)
Νικαράγουα
Παναμάς
Παραγουάη
Άγιος Μαρίνος
Σιγκαπούρη
Νότια Κορέα
ΗΠΑ
Ουρουγουάη
Βενεζουέλα
Σημείωση: κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι επισκέπτες με βίζα, για να καλύψουν περιπτώσεις ιατρικών η άλλων εκτάκτων αναγκών, πρέπει να έχουν την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.
Πρεσβείες και Προξενεία στην Ελλάδα
Πηγή: Visit Greece

Υγεία & Ασφάλεια


Οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και επιθυμούν να τύχουν στην Ελλάδα της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) / European Health Card (EHIC) ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή όλο των εξόδων νοσηλείας.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η αναγκαία περίθαλψη στην Ελλάδα χορηγείται από:
•    τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία του Ι.Κ.Α.
•    τα Περιφερειακά Ιατρεία (πρώην αγροτικά) ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., και
•    τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.
Για όσους η χώρα τους δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, για να τύχουν της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα πριν ταξιδεύσουν.
Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε:

EKAB (ασθενοφόρα): 166
SOS Ιατροί : 1016
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία και Κλινικές: 1434
Φαρμακεία: 1434
Τηλεφωνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων: 2107793777
Ανοικτή γραμμή πληροφόρησης για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά : 210 3617089
Άμεση δράση: 100
Σταθμοί Τουριστικής Αστυνομίας
Πηγή :Visit Greece

Καιρός


Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις.
Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, του έντονου ανάγλυφου και της κατανομής μεταξύ του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και της θάλασσας.
Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές μέρες συχνά δροσίζονται από εποχικούς ανέμους που ονομάζονται «μελτέμια», ενώ οι ορεινές περιοχές είναι πιο δροσερές.
Οι χειμώνες είναι ήπιοι στα πεδινά με λίγο πάγο και χιόνι, αλλά τα βουνά είναι, συνήθως, καλυμμένα με χιόνι.
Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο να συνδυάζονται διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες την ίδια εποχή (για παράδειγμα ήπια ζέστη κοντά στη θάλασσα και δροσιά στις ορεινές περιοχές).
Περισσότερες πληροφορίες : Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Πηγή: Visit Greece

Ώρα & Αργίες


Ώρα Ελλάδος : GMT +2

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ
•    Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου
•    Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου. Γίνεται καθαγιασμός των υδάτων στην περιοχή του Πειραια και σε άλλες πόλεις. Ρίχνεται ο Σταυρός στη θάλασσα και νεαροί άνδρες βουτούν για να τον πιάσουν.
•    Καθαρά Δευτέρα: 41 ημέρες πριν το Πάσχα. Είναι η ημέρα που ξεκινά η νηστεία. Την Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες πετούν χαρταετούς, τρώνε νηστήσιμα φαγητά και γιοτάζουν τα κούλουμα. Οι Αθηναίοι συγκεκτρώνονται στο λόφο του Φιλοπάππου.
•    Ημέρα της Ανεξαρτησίας και Γιορτή του Ευαγγελισμού: 25η Μαρτίου. Στρατιωτική παρέλαση.
•    Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής κάθε εκκλησία στολίζει έναν επιτάφιο. Κατά την περιφορά του Επιταφίου, πομπή την οποία ακολουθεί ο κόσμος κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια και ψάλλοντας ύμνους, γεμίζουν οι δρόμοι κάθε πόλης και κάθε χωριού της χώρας.
•    Ανάσταση: Γιορτάζεται τα μεσάνυχτα, την παραμονή του Πάσχα, με πυροτεχνήματα και λαμπάδες.
•    Ημέρα του Πάσχα: Παραδοσιακά, την ημέρα του Πάσχα οι Έλληνες τρώνε σουβλιστό αρνί. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τραγούδια και χορούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.
•    Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαϊου. Πολλές γιορτές λουλουδιών σε όλη την Αθήνα.
•    Πεντηκοστή: Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα.
•    Κοίμηση της Θεοτόκου: Η 15η Αυγούστου.
•    28η Οκτωβρίου: Εθνική εορτή. Σχολική και στρατιωτική παρέλαση.
•    Χριστούγεννα: 25η -26η Δεκεμβρίου
Πηγή: Visit Greece

Νόμισμα


Η Ελλάδα είναι μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Όπως και στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα νομίσματα του ευρώ είναι οκτώ και κυκλοφορούν σε τιμές των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 ευρώ. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναγράφονται ευκρινώς σε όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα, ενώ οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να προμηθευτούν ευρώ από τα ATMs των συνεργαζόμενων τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανοικτές για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη από 8:00 εως 14:30 και Παρασκευή απο 8:00 εως 13:30, εκτός από τις αργίες.

Ανταλλαγές ευρώ με οποιοδήποτε ξένο νόμισμα πραγματοποιούνται και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος που βρίσκονται στα αεροδρόμια και σε ορισμένα κεντρικά λιμάνια, στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Για ανταλλαγές συναλλάγματος χρειάζεται διαβατήριο.

Πηγή: Visit Greece